Sindikat pisal ministrici za zdravje

Iz sindikata smo ministrico opozorili na problematičnost oziroma celo pravno spornost nekaterih sprejetih zadnjih odločitev, hkrati pa smo jo pozvali tudi k srečanju, saj je odprtih vprašanj preprosto preveč.

Ljubljana, 29. novembra 2023

Spoštovana ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel!
 

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije smo nemalo presenečeni in razočarani nad vašim razumevanjem socialnega dialoga ter sprejemanjem sistemskih rešitev po nujnem postopku. Na takšen način po naši oceni ne boste zagotovili stabilnega delovanja zdravstvene dejavnosti in večje dostopnosti do zdravstvenih storitev, kot ste uvodoma zapisali v predlogu 15. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva.

Zmanjšanje dodatka za povečan obseg dela za posebne obremenitve v ambulantah na primarnem nivoju na polovico, za vse upravičene deležnike, je podcenjevanje kadra in, še huje: podcenjevanje situacije na terenu. Dokler kader ne bo primerno nagrajen, bo temu primerno tudi stimuliran. Sami želite s sprejemanjem interventnih zakonov doseči to, da se bo delalo več, a za manj plačila. Na to v sindikatu nikakor ne bomo pristali, zato vas pozivamo k ponovnemu premisleku o višini omenjenega dodatka, tudi zaradi namena, ki je zapisan v uvodnem odstavku 15. člena.

V medijih ste dali vedeti, da boste za nas, kakor si upamo trditi tudi za druge poklice v zdravstvu, spremenili ustavno sporne določbe 45. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. Zaposleni v zdravstveni negi se z nekaterimi izmed naštetih posebnih pogojev, kot so pomanjkanje kadra, povečan obseg dela … na delovnem mestu soočajo vsak dan. Druge oblike omejevanja (dopust, stavka, premestitve, ...) so prav tako sporne, še posebej, če o njih odloča zgolj in le vsakokratni minister za zdravje.

Opozorili smo vas zgolj na dva najbolj sporna člena v že omenjenem zakonu. V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije smo odločeni nadaljevati boj za pravice zaposlenih, po potrebi tudi s stopnjevanjem sindikalnih aktivnosti. Najbrž vas ni potrebno opozoriti, da bo naša morebitna stavka v vsakem trenutku plačana; na podlagi česa in zakaj, vam je zagotovo znano. V medijih ste omenjali tudi prenos kompetenc na medicinske sestre. Boste tudi to naredili brez ustreznega dialoga in pravičnega plačila?!

Predlagamo vam, da se čimprej srečamo, kajti odprtih vprašanj je enostavno preveč. Tokrat ste na potezi Vi, spoštovana ministrica!


S spoštovanjem,
 
Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Slavica Mencingar, diplomirana medicinska sestra