Vlada določila izhodišča za pogajanja s sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva

Vlada je danes določila izhodišča za pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Poleg tega je določila izhodišča za pogajanja zaradi realizacije dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, so sporočili po seji vlade.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za zdravje, so pripravili tudi izhodišča za nadaljevanje pogajanj z reprezentativnimi sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi - tarifni del in aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije - tarifni del ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.
Vlada je prav tako pooblastila pogajalske skupine za pogajanja za sklenitev navedenih aneksov, so navedli na ministrstvu za zdravje.
Vlada se je seznanila s predlogom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter sprejela izhodišča za pogajanja. Vlada je pooblastila pogajalsko skupino za pogajanja glede aneksa, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.
Poleg tega je vlada sprejela izhodišča za razrešitev dela stavkovnih zahtev šolskih sindikatov Sviz in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). Določena so izhodišča za pogajanja v delu, ki sodi v resorno pristojnost ministrstva za izobraževanje. Ostale stavkovne zahteve obeh sindikatov se bodo razreševale znotraj pogajanj z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, so še napovedali na ministrstvu.
VIR:STA-Ljubljana 15.9.2022