Vlada in sindikati nadaljevali pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo

Vlada in reprezentativni sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so včeraj nadaljevali pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo. Konkretnejših rešitev pogajanja niso prinesla, sta jih pa obe strani ocenili kot korak naprej. Sindikalna stran pričakuje intenziviranje pogajanj.

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je v izjavi medijem po zaključku včerajšnjih pogajanj ocenil, da so na "izjemno dobri poti", saj imajo platformo, na podlagi katere se bodo lahko začeli konkretno pogovarjati o izgradnji plačnega stebra za zdravstvo. O vsebini pogovorov minister ni želel govoriti, saj je po njegovih besedah "vsaka informacija, ki jo damo ven, potem interpretirana napačno".
So se pa, kot je dejal, tokrat vsi strinjali o enotnosti zdravstvenega stebra ter da bodo drug do drugega spoštljivi. "To je pozitivna spodbuda, na osnovi katere delamo naprej," je poudaril minister.

V zdravniškem sindikatu Fides, ki je preklical za minulo nedeljo napovedan začetek stavke, medtem opozarjajo, da je treba pogajanja intenzivirati. Vladna stran je po besedah predsednika sindikata Damjana Polha včeraj priznala, da "so enostavno predolgo vlekli te njihove osnutke, tako besedila zakona o skupnih temeljih plačnega sistema kot oblikovanje zdravstvenega stebra".
Intenziviranje pogajanj je po njegovih besedah zdaj obveza vlade, v sindikatu pa bodo skrbno spremljali in poročali članstvu, kako pogajanja potekajo. Stavkovni odbor Fidesa se je sestal že včeraj, a po Polhovih besedah ni pričakovati nobenih bistvenih odločitev glede morebitnih nadaljnjih stavkovnih aktivnosti.
V Fidesu so včeraj pogrešali opredelitev vlade do predloga njihovih rešitev do oblikovanja zdravstvenega stebra. Naj pa bi vlada konkretnejše rešitve sindikatom predstavila prihodnji teden.

Tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencinger je dejala, da o izkupičku še ne morejo govoriti, saj so se pogajanja šele začela. Včeraj jim je vlada po njenih besedah predstavila odziv na njihove predloge, a bo potrebnih še precej usklajevanj, da pridejo do konca. Do prihodnje srede, ko se ponovno sestanejo, bosta obe strani pripravili svoje protipredloge, je še napovedala.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič pa je ocenila, da je bil na tokratnih pogajanjih narejen korak naprej. "Seveda pa bo kot vedno hudič v podrobnostih, ko se bomo začeli pogovarjati o plačni lestvici, o tem, kako bomo odpravljali nesorazmerja, in o tem, kdo se bo kam uvrstil. Takrat bo verjetno še precej vroče," je ocenila.
Vladna stran jim je predstavila tudi analizo zaposlenih v socialnem varstvu, iz katere bodo po njenih besedah lažje gradili steber zdravstva in socialnega varstva. Kot je dejala, pa v sindikatu rešitve ne vidijo le v višjih plačah, pač pa tudi drugih možnostih nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. Pri tem imajo z vladno stranjo različne poglede, a iščejo skupne rešitve.
Implementacija dela nove plačne lestvice do 1. januarja prihodnje leto je po mnenju Ilešič Čujovičeve izvedljiva, pri čemer ocenjuje, da se bodo pogajanja zavlekla še v jesen. 
Vir: STA, 5. 4. 23