Živel 1. maj, praznik dela!

1. maj kot praznik dela obeležujemo v spomin na splošno stavko 1. maja 1886, s katero so ameriški delavci zahtevali omejitev delovnega dne na osem ur. Tretji dan izvajanja stavke je policija na žetvenem obratu McCormick v Chicagu v izgredih ubila dva delavca, dan za tem pa so streljali še na protestnike, ki so se na ulicah zbrali v odgovor na policijsko nasilje. Na slovenskem smo prvi maj kot delavski praznik prvič obeležili leta 1890, leta 1945 pa so ga takratne jugoslovanske oblasti razglasile za državni praznik, ki ga odtlej zaznamujejo razne kulturne prireditve, pihalne godbe in prižiganje kresov.


Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih praznujejo že več kot 130 let, od leta 1945 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik. Slovenske sindikalne organizacije bodo tudi letos priredile številna prvomajska srečanja. Osrednje bo kot vsako leto na ljubljanskem Rožniku, pri organizaciji katerega sodelujejo tri konfederacije sindikatov (ZSSS, Pergam in KSJS).Prireditev na Rožniku se bo začela v nedeljo, 30. aprila, ob 19.30 uri, ob 21.30 uri bodo udeležence praznovanja nagovorili predstavniki konfederacij sindikatov, ki bodo nato ob 22. uri na Rožniku skupaj prižgali tradicionalni prvomajski kres. Na praznik dela, 1. maja ob 10.30 uri, pa se bo na Rožniku začela proslava ob prazniku dela. Natančnejši program obeleževanja mednarodnega praznika dela na ljubljanskem Rožniku si lahko ogledate tukaj.

Na tej povezavi pa se nahaja seznam kresovanj in praznovanj ob letošnjem prazniku dela - klik!